Skip to content
Historie

Op initaitief van wielerenthousiasten Dieks Hekman en Herman Olsman werd in 1980 een advertentie in een lokaal krantje geplaatst met een oproep om samen met andere liefhebbers een wieler toerclub op te richten. Al snel werden knopen doorgehakt en in december 1980 was de Wieler Toer Club Vroomshoop, met 15 leden, een feit.

De jonge club ging voortvarend van start, in april 1981 werd de eerste toertocht al georganiseerd.  “De Zadelpijn-rit”. Kenmerkend aan deze 120 kilometer lange tocht was een gezamenlijke start.

Naast de trainingen op de dinsdag en donderdagavond werden er daarnaast veel activiteiten ontwikkeld waaronder de clubcompetitie: wie fietst er in een jaar de meeste kilometers bij elkaar. In 1983 pakte Leo Ekkel met een afstand van 16.845 km de hoofdprijs. Ook de tijdrit of regelmatigheidsrit was in de eerste jaren een terugkerend populaire activiteit.

Een andere succesvolle clubactiviteit is nog steeds de twee daagse. De eerste editie vond plaats in mei 1988: Henk van Leusen en Sietse Abma hadden de organisatie op zich genomen van een rit naar Elst en de volgende dag weer terug. De tweedaagse werd het uitgangspunt voor ook de latere driedaagse tochten en zelfs een vijfdaagse.

In het tweede  lustrumjaar 1991 nam de WTC Vroomshoop de organisatie van de fietsvierdaagse over van de Vroomshoopse Gemotoriseerde Vereniging en hoewel de regen een spelbreker werden er toch nog 185 deelnemers genoteerd. Ook in Den Ham werden mooie fietsmeerdaagsen en familieritten georganiseerd.

In de jaren die volgen stabiliseert het aantal leden zo rond de honderd. Het aantal dames varieert van ca. 25 in de jaren negentig tot de huidige vaste kern van 10 wielrensters.

Het mountainbiken komt rond de eeuwwisseling steeds meer in opkomst. De eerste mountanbike toertocht, georganiseerd door de WTC Vroomshoop, was de Luvro Veldtoertocht in december 2002. Mountainbike routes en bikeparks waren nog onbekende begrippen. De route verliep door Eerde, Junne en Beerze: in overleg met de boswachter was nog van alles mogelijk.

Inmiddels is het mountainbiken niet meer weg te denken binnen de fietsport en is er onder leiding van Wim Runhart een mooie mountainbike route in de omgeving van Westerhaar en Sibculo. De MTB route Sibculo Zand & Veen is 30 km lang en heeft een aantal uitdagende tracks, naast deze route wordt er in Westerhaar ook een bikepark ontwikkeld. Met 3 gecertificeerde mtb trainers groeit ook het aantal leden die alleen op de mountainbike rijden.

In 2023 is een begin gemaakt met het aanpassen van de huisstijl, waaronder ook de clubkleding. Begin meizal de nieuwe kleding geleverd worden en kunnen we de komende jaren weer stijlvol op pad.